Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Güncel Adana

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde “12 Ekim Dünya Artrit Günü” Etkinliği

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde “12 Ekim Dünya Artrit Günü” Etkinliği

Güncel Adana Güncel Adana -
56

Erken Tanının Önemi Vurgulandı

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, “12 Ekim Dünya Artrit Günü” kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme standı kurdu. Stand, eklemlerde iltihap olup olmadığını ultrason cihazıyla kontrol ederek ziyaretçileri bilgilendirdi.

Romatoloji Uzmanlarına Başvurulması Önem Taşıyor

BUÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Pehlivan, 12 Ekim’in kas iskelet sistemi hastalıkları konusunda farkındalık yaratmak amacıyla özel bir gün olarak belirlendiğini belirtti. Pehlivan, standın amacının şikayeti olanların romatoloji uzmanlarına başvurarak erken tanı alması gerektiğine dikkat çekti.

Romatizmal Hastalıkların Önemi

Prof. Dr. Pehlivan, yetişkin nüfusunun %5’inden fazlasının kas iskelet sistemi hastalıkları riski altında olduğunu vurgulayarak, bu hastalıkların erken teşhis edilip tedavi edilmesinin sakatlıkların ve maliyetlerin önlenebilmesi açısından hayati olduğunu belirtti.

Romatizmanın Genetik ve Çevresel Etkileri

Romatizmal hastalıkların genetik kökenli olduğunu ancak çevresel faktörlerin de etkili olduğunu söyleyen Pehlivan, sigaranın büyük risk faktörlerinden biri olduğunu ifade etti. Gıda hijyeni ve enfeksiyon ajanlarının da bu hastalıklara neden olabileceğine dikkat çekti.

Romatolojinin İlerlemesi ve Tanı Yöntemleri

BUÜ İç Hastalıkları ve Romatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ediz Dalkılıç ise romatolojinin iltihabi romatizmal hastalıklara odaklandığını ve farklı organlarda belirtiler gösterebileceğini söyledi. Dalkılıç, erken tedaviyle iyileşme şansının yüksek olduğunu ve gelişen tanı yöntemlerinin tedavi sürecini desteklediğini aktardı.

İlgili Yazılar