Rekabet Kurumu’nun Performansı Artarak Devam Ediyor
Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, Rekabet Kurulu’nun bu yılın ilk yarısında yaptığı çalışmaları değerlendirerek, Kurumun 2023 yılında gösterdiği performansı 2024 yılında da artırarak devam ettiklerini belirtti. Küle, geçen yılın tamamında 447 karar aldıklarını açıkladı.
İhlal Kararları ve Alınan Tedbirler
Küle, yılın ilk yarısında 96 rekabet ihlali ve 143 birleşme-devralma kararını ele aldıklarını, bu sayının geçen yıla göre %25 artış gösterdiğini dile getirdi. Rekabet ihlali kararlarının büyük bir kısmının teşebbüsler arası rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalara yönelik olduğunu belirten Küle, toplamda 66 uzlaşma, 11 taahhüt kararı aldıklarını ifade etti.
Soruşturmaların Hızlı Sonuçlanması ve Yapılan Değişiklikler
Küle, klasik usulde soruşturmaların hızlı ve etkin şekilde yürütülmesi için uzlaşma ve taahhütleri mevzuata kazandırdıklarını ve ikincil mevzuatlarını geliştirdiklerini söyledi. Bu sayede soruşturmaların çoğunun hızlı bir şekilde sonuçlandırıldığını belirten Küle, yapılan kanun değişiklikleriyle soruşturma süreçlerini kısalttıklarını ifade etti.
Verilen İdari Cezalar ve Alınan Tedbirler
Küle, esasa ilişkin 2,5 milyar lirayı aşan idari para cezası uyguladıklarını ve bazı şirketlerin çalışanların ücretlerini sınırlandırmaları karşısında soruşturmaları cezayla sonlandırdıklarını belirtti. Ayrıca, bozulan pazarda rekabetin yeniden tesisi için tedbirler aldıklarını vurgulayan Küle, cezaların yanı sıra usule ilişkin yaptırımların da olduğunu açıkladı.
Birleşme-Devralma İşlemleri ve İzinler
Küle, 140 birleşme-devralma işlemine süreci aksatmadan izin verdiklerini ancak rekabeti sınırlayıcı sonuç doğuracağından şüphelendikleri 3 işleme koşullu izin verdiklerini belirtti. Toplamda 143 birleşme-devralma işlemine izin verdiklerini açıklayan Küle, ekonomik aktivitelerdeki canlılığın artışının bir yansıması olarak birleşme-devralma dosyalarındaki artışı değerlendirdiklerini ifade etti.
Sektörlere Göre Dağılım ve Gelecek Hedefler
Yılın ilk 6 ayındaki soruşturmaların sektörlere göre dağılımına da değinen Küle, tamamlanan soruşturmalarda gıda, kimya ve otomotiv sektörlerinde yoğunluk olduğunu belirtti. Devam eden soruşturmaların ise gıda, eğitim, inşaat, enerji, bilişim ve platform hizmetlerinde yoğunlaştığını açıklayan Küle, sorunlu sektörleri inceleyerek erkenden aksiyon alma hedeflerini uygulamaya devam ettiklerini vurguladı.