MASAK’ın Yürüttüğü Çalışmalar
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), FETÖ/PDY’nin finansal yapısına yönelik yürüttüğü soruşturma ve incelemelerde 17-25 Aralık 2013 sonrası savcılıklar ve kolluk birimleriyle koordineli çalışmaya başladı.
FETÖ/PDY’nin Finansal Yapısının Değişimi
15 Temmuz 2016 darbe girişimine kadar devam eden süreçte, FETÖ/PDY’nin finansal yapısı incelenirken finans sektöründeki ve diğer bağlantılı şirketlerine kayyum atandı. Asya Katılım Bankası AŞ gibi önemli enstrümanlar devredildi.
Yapılan Kapatmalar ve Devralmalar
Örgüte bağlı sağlık kurumları, okullar, dernekler, vakıflar, üniversiteler ve sendikalar kapatıldı. Toplamda 784 şirket TMSF’ye devredildi ve 35 milyarlık aktif büyüklüğü bulunuyordu.
MASAK’ın Rolü
MASAK, aklama ve terörün finansmanı suçlarına ilişkin verileri analiz ederek ilgili birimlere sevk ediyor. Kolluk ve adli birimlerle işbirliği yaparak şüphelilere ilişkin mali analiz raporları hazırlıyor ve mahkemelerden gelen talepleri değerlendiriyor.
Mal Varlıklarının Dondurulması
Terör örgütü olarak belirlenen FETÖ/PDY’ye ait 3 milyarlık mal varlığı donduruldu. Yurt dışındaki mal varlıklarının da dondurulması için talepler ilgili ülkelere iletiliyor.
Gelecek Hedefler
MASAK, 2023 yılına kadar 80 bin analiz dosyasını tamamlamayı hedeflerken toplamda 318 bin gerçek ve tüzel kişi hakkında analiz raporu sunacak. FETÖ/PDY’ye karşı mücadelede diğer mali istihbarat birimleriyle de işbirliği sürdürülecek.