Çin’deki Araştırmacılar Deri Algılama Yeteneğine Sahip Yeni Teknoloji Geliştirdi
İnsan derisindeki reseptörlerin, dokunulan yerdeki kuvveti ve gerilimi algılama kabiliyetinden ilham alan araştırmacılar, epidermis, dermis ve hipodermise benzer üç katmana sahip bir elektronik deri geliştirdi. Bu icadın, algılama yeteneğiyle türünün ilk örneği olduğu belirtiliyor.
Üç Boyutlu Yapıyla Dış Uyaranları Algılayabilen Elektronik Deri
Çin’deki Tsinghua Üniversitesi’nden araştırmacıların Science adlı hakemli dergide yayımlanan çalışmaya göre, geliştirilen deri yüzeydeki basınç, sürtünme ve gerilimi aynı anda çözümleyerek algılayabiliyor. Bu elektronik deri, parmağa takılabilen bir yara bandı gibi kullanılabiliyor ve üç boyutlu yapısında dış uyaranları algılayabilen çok sayıda reseptör bulunuyor.
Sensörlerin topladığı sinyaller bir dizi iletim ve ayıklama işleminden geçtikten sonra derin öğrenme algoritmalarıyla birleştirilerek elektronik deri, nesnelerin sertliğini ve şeklini doğru bir şekilde saptayabiliyor.
Biyomedikal Teşhis ve İnsansı Robotlarda Kullanım Potansiyeli
Araştırmacılar, bu yeni teknolojinin insansı robotlardan biyomedikal teşhise kadar çeşitli alanlara katkı sağlayabileceğini belirtiyor. Çalışmanın sorumlu yazarı Zhang Yihui, “Elektronik deri, tıp alanında kullanılan robotların parmak uçlarına takılarak erken aşamalarda isabetli teşhis ve müdahaleler yapma potansiyeli taşıyor” diyor.