Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, Yurt Dışına Kaçırılan Eserlerin Takibini Anlattı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, yurt dışına kaçırılmış tarihi eserlerin tespiti ve iadesi için Bakanlık bünyesinde güçlü bir ekip oluşturulduğunu belirtti. Emniyet ve jandarma ile koordineli çalışan ekip, başarılı neticelere imza atıyor. Kaçakçılıkla mücadelede önemli adımlar atan İnceciköz,…
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, yurt dışına kaçırılmış tarihi eserlerin tespiti ve iadesi için Bakanlık bünyesinde güçlü bir ekip oluşturulduğunu belirtti. Emniyet ve jandarma ile koordineli çalışan ekip, başarılı neticelere imza atıyor. Kaçakçılıkla mücadelede önemli adımlar atan İnceciköz, 2018 yılında daire başkanlığı seviyesine yükselen Kaçakçılık Şube Müdürlüğü’nün çalışmalarını da vurguladı.
İnceciköz, yasa dışı yollarla ülkeden çıkarılan eserlerin takibinin dedektif titizliğinde yapıldığını ve protokol imzalanan ülkelerle iş birliği yapılarak kaçırılan eserlerin yurda getirildiğini açıkladı. 2018 yılından bu yana 7 bin 824 eserin Türkiye’ye iade edildiğini belirten İnceciköz, vatandaşlara yönelik eğitim seminerleri düzenleyerek eser kaçakçılığının ciddiyetini vurguluyor.
Bakanlık bünyesinde turizm ve müzecilik faaliyetlerine yönelik önemli projelerin hayata geçirildiğini vurgulayan İnceciköz, gece müzeciliği uygulamasının turist sayısında yüzde 47’lik bir artışa yol açtığını belirtti. 2002 yılında 183 olan müze sayısının 2024 itibarıyla 214’e yükseltildiğini ifade eden İnceciköz, onarım ve restorasyon çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. İnceciköz, Müze ve ören yerlerini aydınlatarak akşam ziyaretlerini mümkün kılan proje ile kültür turizmine destek olmayı hedeflediklerini belirtti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]