Dicle Nehri Çevresindeki Atıklar Piknik Yapanların Bıraktığı Sorunlara Neden Oluyor
Diyarbakır’da piknik yapmak için tercih edilen Dicle Nehri çevresindeki yeşil alanlar, atıklarla çöplüğe dönüştü. Nehir kıyısında ve köprü çevresinde piknik yapan ziyaretçilerin terk ettiği çöpler, hem insanların hem de hayvanların sağlığını tehdit etmeye başladı.
Prof. Dr. Ahmet Kılıç’tan Çağrı: Doğaya Atıkları Toplayalım
Dicle Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, atıkların büyük bir bölümünün plastik kökenli olduğunu vurgulayarak, “Özellikle plastikler, insanlık için ciddi sonuçlara yol açabilir. Tabiata bıraktığımız atıkları toplamalıyız. Piknik sonrası çöpleri uygun yerlere, çöp toplama noktalarına götürdüğümüzde sorunun çözümü mümkün olacaktır. Aksi takdirde, birçok sorunla karşı karşıya kalabiliriz” dedi.
Plastik Atıkların Sağlığa Etkisi
Prof. Dr. Kılıç, çöplerin zaman içinde mikro ve nano seviyede parçalandığını ve besin zinciriyle insanlar başta olmak üzere tüm canlıları tehdit ettiğini belirtti. İnsan vücudunda nano seviyede plastik parçacıkların birikim yaparak ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu ifade etti.
Kirliliğin Hayvanlar Üzerindeki Etkisi
Çevrede yaşayan az sayıdaki hayvan türlerini de etkileyen kirliliğin, özellikle su kuşları ve diğer su canlıları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kılıç, “Korunması gereken türler bu kirlilikten zarar görüyor. Su kuşları, balıkçıl türleri, ördekler ve diğer hayvanlar açısından da durum ciddi. Bu nedenle, çöplerimizi geri dönüşüme kazandırmalıyız ve doğaya asla zarar vermemeliyiz” dedi.