Yurt Dışından İadesi Sağlanan Eserler Hakkında Bilgiler Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki ekipler, kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele ederek yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin izini sürmeye devam ediyor. Bugüne kadar 25 bin 526 tarihi eser ve kültür varlığı, Türkiye’ye geri getirildi. En Çok Eser İadesi Yapan Ülkeler Almanya: 8 bin 670 eser Hırvatistan: 4 bin 147…
Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki ekipler, kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele ederek yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin izini sürmeye devam ediyor. Bugüne kadar 25 bin 526 tarihi eser ve kültür varlığı, Türkiye’ye geri getirildi.
Bu yıl 19 eserin iadesi sağlandı. İngiltere’den 3, Fransa’dan 2, İtalya’dan 11, İsviçre, ABD ve Almanya’dan ise 1’er eser Türkiye’ye getirildi.
Bunlar arasında Bizans imparatorlarından Justin I dönemine ait bronz sikke, Artuklu beylerinden Nasreddin Artuk-Aslan dönemine ait diğer bir bronz sikke, Roma dönemine ait pişmiş toprak vazo ve mermer Kore Torsosu gibi önemli eserler bulunuyor.
Özellikle dikkat çeken bir olayda, hattat Mustafa Dede tarafından yazılan Kur’an-ı Kerim’in gasp edilmesi sonrasında yürütülen yoğun çalışmalar neticesinde eser, Türkiye’ye geri getirildi. Bu olay, yasal süreçte Türkiye lehine sonuçlanarak önemli bir başarıya imza atıldığını gösteriyor.
Sultan II. Abdülhamit’in koleksiyonunda yer alan ve Osmanlı hat ekolünün kurucusu hattat Şeyh Hamdullah’ın oğlu Mustafa Dede imzalı olan bu Kur’an-ı Kerim, 16. yüzyıla ait değerli bir eserdir. Eserin özellikleri ve tarihi dokusu, Türkiye’nin kültür mirasına kazandırılan önemli bir eser olduğunu göstermektedir.
Reklam & İşbirliği: [email protected]